StarWind iSCSI SAN
StarWind Native SAN for Hyper-V
 

No tape drives being registered

StarWind VTL / VTL Appliance / Storage Gateway for Backblaze

Moderators: art (staff), anton (staff), Anatoly (staff), Max (staff)

No tape drives being registered

Postby neilmurphy » Fri May 04, 2018 4:01 pm

Hi All,

I'm installing VTL on a vSphere VM running Windows 2008R2. This is also my Veeam server. I've completed the setup but can't see any tape drives attached to the library. No drives are showing up in Device Manager or in Veeam, just the changer. I think it may be a driver issue. I've downloaded MSL8096 drivers from the HPE support site but they aren't supported for installation on a VM (using CP032931.exe driver installer).

Anyone got any tips/workarounds?

Cheers,
Neil.
neilmurphy
 
Posts: 7
Joined: Fri May 04, 2018 3:54 pm

Re: No tape drives being registered

Postby Boris (staff) » Fri May 04, 2018 8:14 pm

Did you create any tape libraries and tapes in StarWind Management Console?
Boris (staff)
Staff
 
Posts: 806
Joined: Fri Jul 28, 2017 8:18 am

Re: No tape drives being registered

Postby neilmurphy » Sun May 06, 2018 5:58 pm

Hi Boris,

Yes I've created the MSL9096 VTL and 96 tapes. All of these appear in the Veeam console. However no ultrium tape drives are created.

Neil.
neilmurphy
 
Posts: 7
Joined: Fri May 04, 2018 3:54 pm

Re: No tape drives being registered

Postby Boris (staff) » Tue May 08, 2018 10:35 am

Can you share any screenshots? If this cannot be shared, PM me.
Boris (staff)
Staff
 
Posts: 806
Joined: Fri Jul 28, 2017 8:18 am

Re: No tape drives being registered

Postby neilmurphy » Tue May 08, 2018 1:27 pm

Hi Boris,

I've attached a zip file with some screenshots.

Neil.
Attachments
StarWindVTL01.zip
(242.19 KiB) Downloaded 165 times
neilmurphy
 
Posts: 7
Joined: Fri May 04, 2018 3:54 pm

Re: No tape drives being registered

Postby Boris (staff) » Tue May 08, 2018 3:51 pm

It appears you are a trial user, and you are eligible for dedicated support. Please submit a ticket via https://www.starwindsoftware.com/support-form addressing me and reference this thread.
Boris (staff)
Staff
 
Posts: 806
Joined: Fri Jul 28, 2017 8:18 am

Re: No tape drives being registered

Postby neilmurphy » Tue May 08, 2018 4:27 pm

Hi Boris.

Actually I've worked this out myself. The tape drives were in Device Manager under "other devices" as HP Ultrium 5-SCSI SCSI Sequential Devive. I was able to extract the HPE drivers to a folder (there's an option to do this rather than installing them using the CPxxxxx.exe file). Then you right click on the tape device in Device Manager and select "Update Driver" and use the extracted drivers. The tape drive now appears under "Tape drives" as Hewlett packard LTO-Ultrium-5 drive and Veeam can also see it. I've attached a screenshot.

Addendum - Actually, if you just right-click the "Unknown Changer" device and manually update the driver, the changer plus all its tape drives get updated in one go.

Regards,
Neil.
Attachments
StarWindVTL06.JPG
StarWindVTL06.JPG (84.02 KiB) Viewed 3461 times
Last edited by neilmurphy on Fri May 25, 2018 10:42 am, edited 1 time in total.
neilmurphy
 
Posts: 7
Joined: Fri May 04, 2018 3:54 pm

Re: No tape drives being registered

Postby Boris (staff) » Wed May 09, 2018 8:40 am

It's nice to learn you have figured it out. I hope this information will be useful for the community. Feel free to let us know if you have any further issues.
Boris (staff)
Staff
 
Posts: 806
Joined: Fri Jul 28, 2017 8:18 am

Re: No tape drives being registered

Postby neilmurphy » Mon May 14, 2018 2:34 pm

I've written up a blog post on how to get the StarWind VTL free version working in a virtualised Veeam 9.5 lab.
https://univirt.wordpress.com/2018/05/09/using-the-starwind-vtl-in-your-veeam-lab/
neilmurphy
 
Posts: 7
Joined: Fri May 04, 2018 3:54 pm

Re: No tape drives being registered

Postby Boris (staff) » Mon May 14, 2018 3:21 pm

Thanks for sharing.
Boris (staff)
Staff
 
Posts: 806
Joined: Fri Jul 28, 2017 8:18 am


Return to StarWind VTL / VTL Appliance / Storage Gateway for Backblaze

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests