StarWind SMI-S and integrations with SCVMM 2012

Public beta (bugs, reports, suggestions, features and requests)

Moderators: anton (staff), art (staff), Max (staff), Anatoly (staff)

User avatar
Yuriy (staff)
Staff
Posts: 56
Joined: Fri Apr 13, 2012 12:14 pm

Tue May 21, 2013 11:54 am

Dear madmagi,

Please, try this sequence of steps:
1) Add SMI-S provider
2) Create new Logical Unit
3) Add iSCSI Array in Storage properties dialog of Hyper-V host
4) Allocate storage pools in "Allocate Capacity"
5) At this point you should be able to Add new disks to Hyper-V host in its Storage properties dialog.

Madmagi, post results here, please.
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Tue May 21, 2013 11:42 pm

Yuri,

I added a logical unit, shows up under Classification, StoragePools and Logical Units:

Gold - Classification
ConcretPool_VMSAN_ThinProvisioned - Storage Pool
YTest - Logical Unit (points to VMSAN with SMI-S Driver, which points to StarWind System)

Shows up as a logical unit, 25GB total capacity, 0 available, Assigned -No, Type - Fixed

In StarWind the new image shows up as a IBV type of file, not an IMG like the screenshots. I have no idea how it changed.

Then it gets weird, i have 5 servers named HYPERV01 - HYPERV05; all configured the same, same local accout, domain account, policies, etc.
All of them are 2012 Servers

all 5 of them only give the option to add storage of "file".

So i am stuck again. - Ideas?
User avatar
Yuriy (staff)
Staff
Posts: 56
Joined: Fri Apr 13, 2012 12:14 pm

Thu May 23, 2013 10:55 am

madmagi,

Could you provide screenshots for every step?
This will help us to understand your problem.
Thank you!
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Thu May 23, 2013 9:20 pm

Yuri,

Sorry i have to add the screenshots 3 at a time, cant upload them all as a zip, too big. Cant upload more than 3 per post. So multiple posts

Here they are in order
Attachments
add VMSAN which has the SMS-I service pointing to the StarWind system
add VMSAN which has the SMS-I service pointing to the StarWind system
2013-05-23 14_28_25-Add Storage Devices Wizard.png (34.03 KiB) Viewed 141370 times
No Storage devices in VMM
No Storage devices in VMM
2013-05-23 14_25_07-Administrator - VMM.HENDERSON.com - Virtual Machine Manager.png (7.34 KiB) Viewed 141373 times
Showing at the start, no Hyper-V allocations at the StarWind Console
Showing at the start, no Hyper-V allocations at the StarWind Console
2013-05-23 14_23_48-StarWind Management Console.png (9.16 KiB) Viewed 141370 times
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Thu May 23, 2013 9:22 pm

Next 3
Attachments
The summery before clicking Finish
The summery before clicking Finish
2013-05-23 14_30_09-Add Storage Devices Wizard.png (13.98 KiB) Viewed 141373 times
Selecting the storage devices (thin,flat provisioning)
Selecting the storage devices (thin,flat provisioning)
2013-05-23 14_29_55-Add Storage Devices Wizard.png (42.26 KiB) Viewed 141376 times
Discovering the storage via SMI
Discovering the storage via SMI
2013-05-23 14_29_33-Add Storage Devices Wizard.png (30.74 KiB) Viewed 141375 times
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Thu May 23, 2013 9:24 pm

ANd the next three
Attachments
Logical Unit has been created
Logical Unit has been created
2013-05-23 14_43_44-Administrator - VMM.HENDERSON.com - Virtual Machine Manager.png (20.04 KiB) Viewed 141370 times
Creating a Logical Unit
Creating a Logical Unit
2013-05-23 14_43_03-Administrator - VMM.HENDERSON.com - Virtual Machine Manager.png (11.82 KiB) Viewed 141372 times
Pools have been created
Pools have been created
2013-05-23 14_42_26-Administrator - VMM.HENDERSON.com - Virtual Machine Manager.png (19.02 KiB) Viewed 141372 times
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Thu May 23, 2013 9:26 pm

next
Attachments
selecting checkbox, none showing up, canceling out of wizard
selecting checkbox, none showing up, canceling out of wizard
2013-05-23 14_48_35-Allocate Storage Pools.png (20.08 KiB) Viewed 141369 times
Going to allocate storage pools
Going to allocate storage pools
2013-05-23 14_48_13-Allocate Storage Pools.png (24.09 KiB) Viewed 141372 times
Image is showing up in the StarWind management console
Image is showing up in the StarWind management console
2013-05-23 14_46_32-StarWind Management Console.png (8.71 KiB) Viewed 141369 times
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Thu May 23, 2013 9:28 pm

And the rest.

I hope this helps you figure out what is going on.

Thanks Yuri!

Madmagi
Attachments
Try to add storage, clicking Add Storage only gives me "Add File Storage", no other options show up.
Try to add storage, clicking Add Storage only gives me "Add File Storage", no other options show up.
2013-05-23 14_52_20-hyperv01.henderson.com Properties.png (63.87 KiB) Viewed 141375 times
Typical Server Config
Typical Server Config
2013-05-23 14_51_53-hyperv01.henderson.com Properties.png (61.9 KiB) Viewed 141370 times
listing of Hyper-v servers, all are on the domain and should have full access
listing of Hyper-v servers, all are on the domain and should have full access
2013-05-23 14_48_56-Administrator - VMM.HENDERSON.com - Virtual Machine Manager.png (5.7 KiB) Viewed 141367 times
User avatar
Yuriy (staff)
Staff
Posts: 56
Joined: Fri Apr 13, 2012 12:14 pm

Fri May 24, 2013 8:36 am

Madmagi,

Please, check that you have created empty Target using StarWind Console on StarWind iSCSI Service.
After creating that target you should do Rescan of provider and do Refresh of Hyper-V hosts.

Please, read manual carefully
("Using SW SMI-S Agent with SC VMM 2012 SP1" - http://www.starwindsoftware.com/using-s ... m-2012-sp1):
Configuring StarWind iSCSI SAN
Before configuring StarWind SMI-S Agent, you need first to configure StarWind iSCSI SAN Service.
Use StarWind Management Console to connect to StarWind Service and then create an empty iSCSI
target (Figure 1 and Figure 2). Let's give it the name «empty».
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Fri May 24, 2013 2:22 pm

Yuri,

I am sorry, was tired and just missed that step while going through it again. Will redo and update thread.
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Fri May 24, 2013 2:31 pm

Acutally i have that target, even called it empty like the guide.

I just didnt get a screenshot of it.

Thank You

madmagi
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Fri May 24, 2013 3:24 pm

Yuri,

So the empty target was there, What i did to put the screenshots together was delete everything in VMM, re-add step by step while taking screenshots. The whole time the empty target was in place.

Do you want me to clear everything again, delete the empty target and then walk through again, screen shot and post?

If i understand correctly the result should be exactly the same.

I can move the SMI-S back to the storage host (where StarWind iSCSI software is running), keep it on the seperate machine (VMSAN) or even try another possibility if you suggest one. I really want to get this working. Let me know what you would like me to do next.

Thank You

Madmagi (aka Lester)
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Sat May 25, 2013 8:01 pm

Yuri,

I have completly rebuilt my storage machine, reinstalled the iSCSI software, the SMI-S provider and walked very carefully through the guide. Same result.

I am guessing it is something with my environment.

Thank You for your help.

madmagi
User avatar
Yuriy (staff)
Staff
Posts: 56
Joined: Fri Apr 13, 2012 12:14 pm

Tue Jun 04, 2013 1:23 pm

madmagi,

Sorry for late reply.

Please, try to add discovery portal (address of the host where StarWind service is running) to iSCSI initiators on HyperV hosts manually. Check that "empty" (in not connected status) target exists in the available targets list in iSCSI Initiators.
After that:
  • Refresh HyperV host in VMM
  • Rescan provider
  • Try to allocate pools
madmagi
Posts: 13
Joined: Sun May 19, 2013 9:42 pm

Mon Jun 10, 2013 9:28 pm

Yuri,

Sorry my turn to be away - i was at TechEd, said hi to the people at your booth.

Will give this a go as soon as i can get some time and i will let you know how it works.

Will i have any issue using SP2 when it is out later this month?
Post Reply